U službi građana općine Lukavac
Svakog dana svako od nas proizvede po 1 kg komunalnog otpada

Federalno ministarstvo turizma i okoliša, u okviru Kampanje podizanja javne svijesti – implementacije plana strateškog komuniciranja u oblasti upravljanja čvrstim otpadom danas u Sarajevu organizuje Koordinacijski forum “Za čistu i zdravu budućnost” na kojoj će se predstaviti mnoge inicijative i organizacije koje se bave upravljanjem otpadom.
Razlog za organizovanje Foruma bila je činjenica da u Federaciji BiH, svaki stanovnik dnevno proizvede oko 1 kg komunalnog otpada, što je oko ukupno 735.051 tona otpada godišnje.

Količina otpada koju stvaramo u stalnom je porastu, te samim tim prisutniji je i problem njegovog adekvatnog odlaganja, te je u porastu i broj organizacija i inicijativa na poboljšanju sistema upravljanja čvrstim otpadom.

Cilj Foruma je razmijeniti informacije o radu organizacija, institucija i nevladinog sektora u oblasti upravljanja otpadom kako bi se izbjeglo preklapanje aktivnosti i nepotrebno trošenje resursa, te postigao veći učinak i bolja informisanost javnosti o aktivnostima upravljanja čvstim otpadom.
Okupljeni učesnici potpisat će “Zajedničku povelju za čistu i zdravu budućnost”.