U službi građana općine Lukavac
ODGOVOR J.P. RAD d.o.o. LUKAVAC NA ISTUP NAČELNIKA OPĆINE LUKAVAC OD 04.10.2019. GODINE

Tvrdnje Načelnika općine Lukavac Edina Delića o nezakonitostima, zatvaranju i na kraju nestanku J.P. RAD d.o.o  Lukavac kako se približavaju općinski izbori doživljavaju kulminaciju. Ne treba braniti građane Lukavca ni od koga, ne treba im davati  lažnu nadu i obećanja iznoseći tako neistine i laži jer građani slobodno razmišljaju i iznose komentare o svemu što ih interesuje. Građanima trebaš obezbjediti Načelniče ono što si obećao, a izgleda da uskoro nećeš ni plaće radnicim općine Lukavac moći isplatiti.
Općinsko vijeće ti je Načelniče odobrilo iznos od 500.000,00KM na ime revitalizacije cjevovoda vodovoda Toplice ali kako ih uložiti u popravke cjevovoda koji nije tvoje vlasništvo već općine Tuzla. Za to ti je naravno krivo komunalno preduzeće, a vjerovatno i za izgradnju fabrike pitke vode jer ti je Općinsko vijeće jednoglasno podržalo starategiju izgradnje još u decembru 2018 godine, a od fabrike ni traga. Da je direktor J.P. RAD d.o.o. Lukavac postupio po tvojim uputama i lažima preduzeće bi platilo GIKIL-u po većim cijenama oko 3.000.000, 00KM više za isporučenu vodu gradu Lukavcu. Na tvoju žalost Načelniče tačno 25.09.2019 godine pred općinskim sudom u Tuzli sačinjen je zapisnik br: 32 0 PS 247425 15 PS i usaglašena nagodba između J.P. RAD d.o.o. Lukavac i GIKIL-a Lukavac koja glasi:
„STRUČNI TIMOVI TUŽITELJA I TUŽENOG NAKON ODRŽANIH BROJNIH SASTANAKA USAGLASILI SU SE O NAGODBI, TAKO ŠTO ĆE ZA PERIOD ZA KOJI SE ODNOSI TUŽBA, A I U BUDUĆE, BITI UTVRĐENA RANIJE POSTOJEĆA CIJENA OD 0,3232 KM ZA JEDAN METAR KUBNI VODE BEZ PDV-a, TE DA SU U TOJ CIJENI OBUHVAĆENE I KOLIČINE KOJIMA RASPOLAŽE TUŽENI ODNOSNO NJEGOV  OSNIVAČ OPĆINA LUKAVAC“.
Da pojasnimo građanima općine Lukavac. Direktor J.P. RAD d.o.o. Lukavac nije načinio štetu preduzeću, koju bi načinio da je poslušao laži i podlegao pritiscima Načelnika Edina Delića, već je spasio oko 3 000 000, 00KM, koje će ostati kao prihod J.P. RAD d.o.o. Lukavac.
Pa zamislite da sam kao Načelnik kazao da ću JOŠ ODLUČNIJE BRANITI ZAKONIITOST I INTERESE GRAĐANA, a onda na kraju to postane laž pred otvaranje predizborne kampanje.
Moj posao je gospodo rukovođenje i upravljanje imovinom i resursima J.P. RAD d.o.o Lukavac, i moj posao jeste da radim u interesu građana Lukavca, a ne da dajem zakletve koje ću onda prekršiti. Uprava komunalnog preduzeća štiti preduzeće od tvoje pohlepe za vlašču, od tvojih malverzacija i laži, koje bi pod tvojom komandom uništile ovo preduzeće Načelniče za nekoliko mjeseci. To si htio na zadnjim sjednicama Općinskog vijeća u pokušaju formiranja paralelnih preduzeća sa istim djelatnostima. A ti znaš zašto Načelniče.
Da ne zaboravim pohlepni Načelniče koji bi radije prihod od vodovoda Toplice ostavio Tuzli nego ga ustupio J.P. RAD d.o.o Lukavac, prepuštamo ti ga u cjelosti ako će on ostati u Lukavcu, ali već je poznata stvar da taj prihod ne možeš naplatit ti od vodovoda Tuzla jer opština nije vodoprivredno preduzeće, a da bi i ostvario taj prihod moraš ispostavit poresku fakturu što općinu Lukavac automatski ubacuje u sistem zakona o PDV-u. Tada dolazi na naplatu tvoje neznanje i nestručnot a prije svega pohlepa za novcem Načelniče. Tada na snagu stupaju zakoni koje ti ne poznaješ i ne poštuješ pa tvoja tvrdnja da ćeš braniti zakonitost postaje najbrutalnija laž. Usput ako nisam u pravu pitaj svoje ekonomiste ili možda poresku upravu koja ti je 24.09.2018. godine, dala sledeći odgovor na Vaš upit.
„SHODNO NAVEDENOM, UKOLIKO U PREDMETNOM SLUČAJU ORGAN LOKALNE SAMOUPRAVE – OPĆINA, USTUPA KAKO JE U UPITU NAVEDENO, PRAVO ZAHVATANJA PITKE VODE JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU, TADA SE RADI O OPOREZIVOM PROMETU USLUGA U SKLADU SA ČLANOM 8. ZAKONA I ČLANOM 17. STAV (4) PRAVILNIKA, TE JE OPĆINA U OBAVEZI DA JAVNOM KOMUNALNOM PREDUZEĆU ZA PREDMETNU USLUGU ISPOSTAVI PORESKU FAKTURU SA OBRAČUNATIM PDV-om NA OSNOVICU UTVRĐENU U SKLADU SA ČLANOM 20. STAV(1) I (8) ZAKONA O PDV-u“.
Pa ispostavi je Načelniče šta čekaš tri godine.
E ovo ti je zakon nesposobni Načelniče, ako Bog da do oktobra  2020 godine.

                                                                                         DIREKTOR
                                                                                          Osmić Nehrudin, dipl.ing.